Nerez, keramika, kamenina, sklo alebo kompozit. Tiež Vás trápi, ako si vybrať správny drez do novej kuchynskej linky? Tak sa pozorne začítajte do nasledujúcich riadkov, ktoré Vám odhalia silné a slabé stránky jednotlivých materiálov.
Ak chcete kuchynskú linku na mieru do garsónky alebo malej kuchyne, postačí Vám klasický jednodrez. Väčšie dvojdrezy sú vhodné najmä do veľkých priestorov v rodinných domoch, veľkorysých bytoch a v domácnostiach s kuchynským ostrovčekom. A ešte je tu jedno riešenie. Ak Vám to umožňuje dispozícia a bude to pre Vás praktické a funkčné, priestor v kuchyni môžete ušetriť rohovým drezom.
Keď máte vybratý tvar a veľkosť, treba myslieť na funkcie drezu. Jednou z najdôležitejších je veľkosť odkvapovej plochy. V domácnostiach s umývačkou riadu môže byť odkvapová plocha minimálna. Naopak, ak umývačku nemáte alebo ak radi a často varíte, siahnite po veľkom odkvape. To isté platí, ak v kuchyni používate veľké hrnce, plechy a panvice a tiež jemné a krehké sklo, ktoré do umývačky dať nemôžete.
Každý drez má niekoľko otvorov. Nevyhnutným je otvor na výpust vody, označovaný tiež ako odtok, ktorý je v závislosti od rozmerov drezu veľký alebo menší a je umiestnený na spodku. Ďalším je prepad. Ten zabezpečuje drez proti pretečeniu vody a nájdete ho na boku. V moderných domácnostiach sa používa i otvor na excenter. Ide o diaľkové mechanické otváranie a zatváranie výpustu drezu, ktoré zvyšuje hygienu a komfort kuchyne. Napokon je tu otvor pre dávkovač saponátu. Nie je nevyhnutný, ale ak máte peniaze navyše, potešíte sa z esteticky pekného a veľmi praktického riešenia.
Vždy dbajte na to, aby veľkosť drezu neobmedzovala veľkosť pracovnej dosky. Tá je totiž dôležitá! Hĺbku drezu si vyberte podľa svojej postavy a podľa veľkosti používaných hrncov a panvíc.
Najznámejším materiálom na výrobu drezov je nerez. Kuchynské drezy z nehrdzavejúcej ocele sú osvedčenou klasikou. Hodia sa ku každej kuchynskej linke bez ohľadu na dizajn. Mimoriadne dôležitým faktorom je však hrúbka plechu. Čím je drez hrubší, tým je odolnejší, pevnejší a dá sa z neho vylisovať hlbšia vanička pre umývanie riadu.
V posledných rokoch raketovo stúpa obľúbenosť granitových a silgranitových drezov. Spoločne sa tieto materiály označujú ako kamenina. V ich zložení prevláda drvená žula alebo kremeň (80 %) doplnená akrylátovým spojivom (15 %) a farbou (5 %). Výsledná kameninová zmes je po celom povrchu homogénna a veľmi odolná voči akýmkoľvek vonkajším vplyvom. Použitie farbiva umožňuje vytvoriť širokú paletu odtieňov a zladiť tak kameninový drez s kuchynskou linkou aj vodovodnou batériou.
Luxusným riešením je keramický drez a tiež sklenený drez. Ich hlavnými prednosťami sú prírodný vzhľad a elegancia. Keramický sa vypaľuje pri teplote 1200°C, takže tepelne je prakticky nezničiteľný. Sklenený drez sa hodí najmä ku keramickým varným doskám. Zvyčajne má nerezovú vaničku zapustenú do kaleného skla, ktoré sa tvaruje pri zahrievaní až na 1600°C. Vďaka tomu má tento drez mimoriadne hladký povrch. Avšak pozor! Do skleneného drezu sa nedá namontovať drvič odpadu.
Technologicky najmladším materiálom na výrobu kuchynských drezov je syntetický kompozit. Odborne sa označuje aj ako SMC (Sheet Moulding Composite) alebo Tectonite. Pôvodne bol vyvinutý pre výrobu najnamáhanejších dielov v automobilovom priemysle. Tvoria ho nenasýtené polyesterové živice kombinované s minerálnym plnivom. Tieto drezy sa lisujú pri vysokej teplote a tlaku do uzavretých nádob. Do ich povrchu sa pridávajú sklenené vlákna a farbivo. Vďaka tomu získavajú fantastickú viskozitu a širokú škálu farieb.
Je to detail, no pre mnohých kľúčový. Povrchová úprava jednotlivých materiálov používaných na výrobu kuchynských drezov má tiež svoje plusy a mínusy. Napríklad nerezový drez môže byť hladký, alebo matný. Hladký je esteticky krajší, pretože je hodvábne lesklý a nenáročný na údržbu, no vidieť na ňom všetky ryhy a škrabance. Na matnom si škrabance a ryhy nevšimnete.
Granitový a silgranitový drez máva kamenitú, jemne pórovitú alebo hladkú povrchovú štruktúru. Aj keramické drezy môžu byť lesklé alebo matné. V týchto prípadoch sa vlastnosti drezov príliš neodlišujú. Výber povrchu je teda skôr otázkou estetického cítenia a dizajnového súladu s kuchynskou linkou.
Existujú 3 základné spôsoby vmontovania drezov do kuchynskej linky. Ten najvhodnejší si vyberte počas prípravy vizualizácie nábytku. Prípadne hneď na začiatku.
Na záver jedna dilema. V moderných kuchynských linkách býva často zabudovaný drvič odpadu. Ale nie vždy je praktický. Kedy ho teda použiť?
Ak veľa a často varíte a ak umývate riad v dreze, drvič odpadu bude pre Vás skvelým pomocníkom. Poľahky zničí všetky zvyšky jedla po varení i pečení. Kosti, jadierka, mäso, šupky z ovocia a zeleniny či kôstky sú preňho hračkou.
Drvením sa neupcháva výpust ani sifón, pretože prúd vody okamžite odnáša rozomleté drobné časti do odpadu. Vďaka tomu šetríte životné prostredie. Nemusíte totiž používať toľko plastových vreciek na odpad.
Ak však varíte príležitostne a na špinavý riad máte umývačku, drvič odpadu je pre Vás zbytočný prepych. V takom prípade radšej zainvestujte do zabudovaného dávkovača saponátu alebo iných užitočných kuchynských elektrospotrebičov.